EtkinlikÖYBSempozyum / Panel

Siyasi kriz düşünsel krizden kaynaklanır

atalar-2

Özgür Yazarlar Birliği’nin “Neden ve Sonuçlarıyla İslam Düşünce ve Siyasetindeki Kriz” başlıklı tartışma dizisinin sekizincisinde Kürşat Atalar konuştu.

Konuşmasına “Öncelikle bir kriz varsa bunun ilk ayağı üzerinde durmalıyız. Bir kriz varsa bu düşüncede yaşanmaktadır, düşünce alanı devasa bir alandır.” diye başlayan Atalar, farklı ideolojik söylemlerin uzantılarının da kriz sebebi olduğunu, bazı ideolojilerin İslami sanıldığını belirtti.

“Hâlimizin bilgisini iyi bilmek durumundayız.” diyen Kürşat Atalar, çağdaş dönemde yaşamanın çok daha zor ve diğer dönemlere göre daha sevaplı bir durum olduğunu söyledi. Çağdaş dönemdeki düşünce krizinin nedeninin okullaşamama olduğunu ileri süren Atalar konuşmasını “Çağdaş dönemde mezhepleşememe sorundur. Fıkıh, felsefe ve tasavvuftaki mezhepleşme olumlu bir şeydir.” sözleriyle sürdürdü.

Çağdaş dönemin siyasi olduğunu, dolayısıyla okullaşamadığı için klasik dönem gibi olmadığını savunan Kürşat Atalar, “Bugün ‘klasik mezhep imamları önderimizdir’ diyemeyiz. Bugün siyasal bir sorun var. Mesele buradan ele alınmalıdır. İslami hareket buradan çıkar, mücadele siyasetidir, bu düşünceyi sistematik hale getirmek gerekir. Okullaşmak gerekir. Yoksa kriz kaçınılmazdır. Zayıf düşünceden de okul olmaz.” dedi.

Konuşmasına “Üslup saf değilse okullaşma olmamış demektir.” diye devam eden Atalar, Ali Şeriati’nin bu endişeyi taşıdığını, İslami terminolojiyi kullanmak gerektiğini söylediğini aktardı ve “Saf, İslami bir dil kurmalıyız.” dedi.  Özellikle deklarasyon ve manifestolarda çok daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Atalar, İran hükümdarı Rüstem‘in karşısına çıkan Rebi bin Amir gibi olunması gerektiğini, mesajın net bir şekilde verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İçinde bulunduğumuz aşama itibariyle gelişme döneminin devam ettiğini savunan Atalar, “Bir sorunu bile çözseniz ilerlemedir.” dedi. Kutup ve Mevdudi‘de meydan okuma olduğunu hatırlatan Atalar, İslam’ın iddiasının hakikat iddiası olduğunu dile getirdikten sonra modernitenin-postmodernitenin içselleşmesinin tehlikeli bir sonuç olduğunu vurguladı.

Konuşmasının sonuna doğru “Siyasi kriz düşünsel krizden kaynaklanır.” belirlemesine vurgu yapan Kürşat Atalar, “Peygamber tornistan edemez. Kafası karışık değildir çünkü.” dedikten sonra konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Ali Şeriati’nin söylemini ileriye taşısa idik İslamcılık bu noktada olmazdı. İdeolojik meseleleri konuşacağımız bir cağdayız. Çözüm küresel ölçekte düşünsel, felsefi temelleri güçlendirmektir.”

Kürşat Atalar’ın konuşmanın tamamı Tasfiye Dergisi’nde yayımlanacak.

Haber: İbrahim Doğan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.