EtkinlikÖYBSempozyum / Panel

Çetiner: Parayı tabanda üretecek çabalara girişmeli

4Prof. B. Gültekin Çetiner, 25 Kasım Cumartesi günü Özgür Yazarlar Birliği’nin konuğu oldu. “Gerçek Yeni Dünya Düzeni” başlıklı seminerde Gültekin Çetiner, Sanayi Devriminden finansal kapitalizme ve bankacılıktan para üretimine doğrudan asrımızın insanının varoluşunu etkileyen mühim hususlara değindi. Programdan başlıklar şu şekilde:
– Alvin Toffler, birinci, ikinci ve üçüncü dalga olmak üzere üç uygarlık formu tanımlıyor:
1. Tarım Uygarlığı
2. Sanayi Çağıyla beraber Sanayi Toplumu (Son 253 yıllık süreç)
3. Bilgiye Dayalı Uygarlık
– Tarım uygarlığında aileler/bireyler/insanlar kendilerine yetebilmekteydi.
– Sanayi Çağı ile insanların kendi kendilerine yetebilirlikleri sınırlandı. Üretim yapmaları engellendi.
– Şu dört temel kavram toplumların kaderinde önemli bir biçimde ön plana çıkıyor: Bilgi – İletişim – Lojistik – Enerji = BİLE
– Sanayi Çağının temel karakteri olarak çocuklar okullara sürüldü, eğitim “aile”den alındı. Üretim fabrikalara, sanayi merkezlerine temerküz etti. İnsan pazardan bağımsız yaşayamaz oldu.
– Sanayi Çağında özellikle üretim piramidal formasyonu izler. Bilgi/İletişim/Lojistik/Enerji üretimi tepede yapılır. Üretici ve tüketici arasında katı ayrım vardır.
– Para bir ara eşdeğerden öte bir bilgidir. Para, tüketimin bilgisidir.
– Piramidin tepesinde devlet/bankalar/zenginler vardır. Para ya da “BİLE” burada üretilir. Misalen, Türkiye’de madeni ve kâğıt paralarla Merkez Bankasının bastığı para miktarı 130 milyar liradır fakat bankaların verdiği kredi 2 trilyon lirayı aşmış durumda.
– Böyle bir çağda hep piramidin tepesine mahkûm oluruz. Banka onay verdiği anda para var oluyor. Standart bir ev almak dahi ancak bankayla mümkün oysa Tarım Uygarlığında insanlar kendi evlerini yapardı.
– Para üretimi bankalarda olur. Banka faizsiz olmaz. Faiz ise Allah’ın Kur’an’da savaş sebebi kıldığı bir durum.
– Devlet Merkez Bankası yasasının 56. maddesine göre yalnız bankalardan borç alabiliyor. Kendisi de para üretmiyor gerektiğinde bankalardan borç alıyor. Haşr Suresi 7. Ayette “Zenginlikler, zengin bir azınlık arasında bir devlet olmasın.” diyor. Devlet burada dönüp dolaşma anlamında. Devlet de böyle bir mekanizma. Devletle bankaların ilişkisi iç içe.
– Parayı tabanda üretecek çabalara girişmeli. Bizim Sanal Oba çalışmalarımız var. Bir sözleşmeye dayalı oba sistemi ile kapitalist üretim-tüketim ilişkilerinden çıkar, parayı buradan üretebiliriz.
Haber: Ebrar Yılmaz
1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.