EtkinlikÖYBSempozyum / Panel

Tarlabaşı Örnekliğinde Afrikalı Göçmenler

Özgür Yazarlar Birliği’nde gerçekleşen “Tarlabaşı Örnekliğinde Afrikalı Göçmenler” başlıklı programda Büşra Nur Söylemez ile İkbal Zeynep Dursunoğlu, İstanbul’daki Afrikalı göçmenlerin durumlarını hukuki ve yaşamsal boyutlarıyla ele aldılar.

Özgür Yazarlar Birliği’nde gerçekleşen “Tarlabaşı Örnekliğinde Afrikalı Göçmenler” başlıklı programda Büşra Nur Söylemez ile İkbal Zeynep Dursunoğlu, İstanbul’daki Afrikalı göçmenlerin durumlarını hukuki ve yaşamsal boyutlarıyla ele aldı.
Sunumun başlarında çalışmalarını yürütürken çok sayıda Afrikalı göçmenle yüz yüze görüşmelerde bulunduklarını söyleyen konuşmacılar, Afrikalı göçmenlerin genellikle görüşme tekliflerine sıcak bakmadıklarını, polisten ve çevreden çekindiklerini belirtti.
Konuşması esnasında büyük umutlarla çalışmak için Türkiye’ye gelen göçmenlerin genellikle umduklarını bulamadıklarını belirten İkbal Zeynep Dursunoğlu, “Afrikalı mülteciler ailelerine para göndermek yerine bazen ailelerinden para istemek zorunda kalıyor. Güvencesiz iş koşulları altında eziliyorlar” ifadelerini kullandı.

“Güvencesizlik içerisinde, derin bir sömürü çarkında çalışıyorlar”
Dursunoğlu, neoliberalizmin Afrikalı göçmenler üzerindeki tesirinin çok rahat görülebileceğini belirtirken, “Özellikle kayıt dışı pozisyonundaki göçmenler güvencesizlik içerisinde derin bir sömürü çarkında çalışmak mecburiyetinde kalıyor” dedi.
Dursunoğlu, Yaşadıkları ve çalıştıkları bölgelerde ırkçılıktan diğer dışlayıcı tavırlara kadar bir kabul edilmemişlik çemberinde yaşamak zorunda kalan Afrikalılar Türk vatandaşlarıyla evlenerek vatandaşlık elde etmeye çalışıyor. Ancak bunu başarabilen de pek az kişi var. Özellikle kadınlar çok daha zor koşullar altında çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Afrika’ya yardım götüren STK’lar yanıbaşlarındaki Afrika’dan uzak duruyor”
Büşra Nur Söylemez ise kendi konuşmasında çok sayıda kişinin daracık odalarda barınmaya çalıştığını vurguladı. Devletin mültecilerle ilgilenmeye dönük herhangi bir politikasının olmadığını vurgularken, “STK’lar da meseleye el atmıyor. Afrika’ya yardım götüren İslami STK’lar yanı başlarındaki Afrika’dan uzak duruyorlar” şeklinde konuştu.
Söylemez, Türkiye’nin göç ve mülteci meselesiyle yeni yeni tanıştığı için Batı ülkeleri gibi sıkı bir göç rejimine sahip olmadığını belirtirken, “Bu mülteciler için hem avantaj hem de dezavantaj anlamına geliyor. Yapılacak yeni düzenlemeler mültecilerin aleyhine olacak şekilde gelişebilir.” dedi.
Söylemez, “Yerli halk da Afrikalı mültecilere karşı önyargı taşıyor. Küresel boyut kazanan bu meseleye ancak başka dayanışma ağlarıyla sahip çıkmak mümkün gözüküyor.” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.