ÖYBSempozyum / Panel

Medyada Çok Boyutlu Bir Kirlenme Yaşanıyor

4
Gazeteci-Yazar Emine Uçak, Özgür Yazarlar Birliği’nde “Son Dönem Türkiye Siyasetinde Medyanın Yeni Rolü” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Muhafazakâr bir kısım medya çevresinin 28 Şubat döneminde öğrendiklerini bugün karşıtlarına uyguladıklarını örneklerle anlatan Emine Uçak, “Haberlerin verilen taraflarından çok verilmeyen tarafları daha önemlidir. Problem yaşanan yerlerde patronu, işletmeyi yazmıyor mesela. Görmediği haber daha önemli. Manipülasyon maksatlı bir şey bu.” dedi.
Muhalif medya eksikliği olduğunu ve birçok haberin verilmediğini vurgulayan Uçak, bugün gazetecilerin hem kendilerinden kaynaklanan nedenlerle, hem de baskılar yüzünden özgür düşüncesi kalmadığını, üretilmek istenen haberlere itirazın artık pek mümkün olmadığını söyledi ve hayata dönüş operasyonu sırasında kendisinden istenen haberi yapmadığını, bu isteğe karşı çıktığını aktardı.
Ahmet Kaya örneği üzerinden baskılar karşısında “O an sesini çıkarmak önemli!” diyen Emine Uçak, ölünce sevgi göstermenin bir anlamı olmadığını, baskı yalnızlaştırmaya karşı koymayan insan unsurunun hayatın her alanında yozlaşma ürettiğini ifade etti.
Medyanın, TMK’nın yasalaşması sürecinde Öcalan’la kurduğu ilişkiyi hatırlatan Emine Uçak, Roboski örneği üzerinden gazetecilerin kendilerine nasıl otosansür uyguladıklarını anlattı.
İktidar karşısında konumlananların da benzer manipülasyonlar yaptığını Soma örneği üzerinden mukayese eden Uçak, “Adil bir yaklaşım görebilmek giderek daha da zorlaşıyor.” diye konuştu.
İktidar çevresindeki gazetelerin Soma örneğini tartışan Uçak, “Bunlardan bazılarının bakanın istifasını istemeleri ilginçti. Siyasi ihmaller, iktidar ve bürokrasinin kusurları öne çıkmaya başlayınca aynı gazeteler Alp Gürkan’ın masonluğunu manşete taşımaya başladılar. Siyasetin sorumluluğunu gizlemeye gayret ettiler.” diye konuştu.
Gazetelerin misyonlarının toplumda bir karşılığı olduğunu ve siyasetin medya üzerindeki baskısının daha da fazlalaştığını belirten Emine Uçak, “Roboski’yi vermediler önce, kaçak ve kaymakam sonra da devletin şefkati üzerinden verdiler haberi. Biz bu konulardaki hakikatleri ancak iktidar koalisyonundaki ilişkiler bozulunca öğrenebiliyoruz.” diye konuştu.
Gerçekleri saklama ve manipülasyonun yaygınlaştığını savunan Uçak, sözlerini “Gazeteci kendini taraf olarak gösteriyor. Korumacı yaklaşıyorlar. Muhabirlik öldürüldü. Yazarlar üzerinden ilerliyor gazetecilik. Aynı kötülüğü, yalan haberleri yapıp ben temizim diyemezsiniz.” diye sürdürdü.
Gazetecilik magazinleştiğini Takvim Gazetesi örneği üzerinden açıklayan Uçak, “Medya haber ve nitelik olarak kirleniyor, gün geçtikçe bu kirliliğe daha da batıyor.” dedi ve bütün alanlarda mutedil olan isimlerin asıl sorun olarak görüldüğünü, işin niteliğinin iptal olduğunun altını çizdi ve konuşmasını “Hakikati arama sürecinde gazetecilik iğne ile kuyu kazmak gibidir.” diyerek bitirdi.
Haber: Özhan Uçan
2

3

4
1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.