Özgür Yazarlar Birliği Edebiyatta Sosyal Adaleti Tartıştı
Sosyal Adaletin Edebiyata Yansımalarını Konuştular
Özgür Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen ve iki gün süren Türkçe Edebiyatta Sosyal Adalet Sempozyumu’nda konuşmacılar sosyal konuların edebi eserlere ne şekilde yansıdığını farklı açılardan tartıştılar
Geçmişten günümüze edebiyatta sosyal adalet temasının şiire, hikâyeye ve romana nasıl yansıdığı sorusunun etrafında bir tartışma zemini oluşturma amacıyla Özgür Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Türkçe Edebiyatta Sosyal Adalet Sempozyumu sona erdi. Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü’nde gerçekleşen ve beş oturum şeklinde iki gün süren sempozyumun açılışını yapan Özgür Yazarlar Birliği Genel Başkanı “Gerek ülkemizde, gerekse dünyada çok farklı sosyal sorunlarla boğuşmak zorunda kalan insanların hayatlarına kayıtsız kalmak, sanatçının tanıklığını yerini getirememesidir. Böyle bir anlayışı karşı düzenlediğimiz sempozyumun amacı Türkçe edebiyatta farklı dönemlerde, farklı yazarların eserlerine sosyal temaların yansıma biçimlerini tartışmaya açmaktır.” dedi. Sempozyumun açılış konuşmasını ise şair ve yazar Ümit Aktaş yaptı. Adalet ve özgürlüğün edebiyatla ilişkisi üzerine konuşan Aktaş’tan sonra oturumlara geçildi.
İki gün sürdü
İki gün boyunca devam eden Türkçe Edebiyatta Sosyal Adalet Sempozyumu’nun ilk oturumunda Nihan Kaya “Edebiyatta Toplum ve Birey İlişkisi”, Ali Akyurt “Adaleti Kim Getirecek: Ortodoks Unsurlar mı Heterodoks Unsurlar mı?” başlıklı birer konuşma yaparken, örnekler üzerinden tahlil etti. Sempozyumun ikinci oturumunda Mustafa Başpınar, Füruzan’ın hikâyelerinde yoksulluk ve yozlaşma ilişkisinin ne şekilde kurulduğunu anlatırken, Yıldız Ramazanoğlu 2000’li yıllardan günümüzde adalet temasının hikâyelerde kendisine nasıl yer edindiğini tartıştı. Mustafa Kutlu’nun Huzursuz Bacak eserinde teklif ettiği Kanaat Ekonomisi hakkında konuşan Görkem Evci’den sonra İlyaz Bingül de Orhan Kemal’in romanlarında sosyal adaletin işlenme biçimlerine değindi. İlk günün son oturumunda sosyal adalet temasını Cevat Akkanat, İkinci Yeni Şiiri, Ünsal Ünlü 2000’li yıllardan sonraki şiirler bağlamında tartışırken, Mehmet Said Aydın ise Nazım Hikmet’in şiirlerindeki adalet duygusunu anlattı.
Beş oturum yapıldı